Κινητό: +30 6982552405

Είμαι άτομο με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Τι μπορώ να τρώγω;;;

 


 

Η ερώτηση “Τι μπορώ να τρώγω;;;” μπορεί να φαίνεται μια μικρή και απλή ερώτηση που όλα τα άτομα κάνουν όταν διαγνωστούν με ΙΦΝΕ, αλλά όταν κάποιος έχει ΙΦΝΕ η απάντηση που μπορεί να δοθεί σε αυτή την ερώτηση πρέπει να προκύπτει από μία σειρά βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει και να ερευνήσει, ο πλέον κατάλληλα καταρτισμένος στα ΙΦΝΕ, διαιτολόγος!

Για να απαντήσει λοιπόν κάποιος σε αυτή την ερώτηση πρέπει να γνωρίζει το ιστορικό της νόσου σας, πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη προσέγγιση διατροφικά με βάση την κάθε περίπτωση ασθενούς ξεχωριστά και με βάση τις ανάγκες του και από την αναφορά πιθανόν τροφίμων που δημιουργούν συμπτώματα. Η νόσος εξελίσσεται διαφορετικά στον καθένα από εσάς, δημιουργεί διαφορετικά προβλήματα και διαφορετικές ανάγκες και έχει άλλη φαρμακευτική αγωγή και άλλη βαρύτητα!! Υπάρχει και εξελίσσεται τόσο διαφορετικά και μοναδικά στον κάθε ένα σας, όπως τόσο μοναδική είναι η προσωπικότητα και η εμφάνιση σας! Ίσως η νόσος σε κάποιους δημιουργεί αναιμία ή ελλείψεις βιταμινών, πιθανόν δυσανεξίες π.χ. στα γαλακτοκομικά, προβλήματα βάρους χάνοντας ή παίρνοντας κιλά, συμπτώματα όπως ιδιαίτερη κόπωση σε κάθε σας κίνηση, διάρροια, αιμορραγία, ίσως έχετε στένωση στο έντερο ή μπορεί και όχι, ίσως έχετε χειρουργηθεί, είστε σε έξαρση ή σε ύφεση της νόσου κ.α. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν πριν απαντηθεί το ερώτημα.

Οπότε κάτι που στον έναν μπορεί να βοηθάει διατροφικά και μπορεί ελεύθερα να το τρώει, τον άλλον μπορεί να τον επιβαρύνει. Κάτι που στον ένα επιτρέπεται να το τρώει και να του κάνει καλό, σε κάποιον άλλο ίσως δεν συστήνεται γιατί τον βλάπτει!!! Η διατροφική σας υποστήριξη για να μπορέσει πραγματικά να σας βοηθήσει στην διαφορετική εξέλιξη που έχει η νόσος στο σώμα σας θα πρέπει να λειτουργεί σαν συμπληρωματική θεραπεία και να παρακολουθείτε από διαιτολόγο. Ένας διαιτολόγος εξειδικευμένος στα ΙΦΝΕ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της υγεία σας και να σας απαντήσει όλες τις ερωτήσεις σας, μετά από τη λήψη του ιστορικού σας. Επίσης μπορεί να σας μάθει τον τρόπο για να έχετε τη διατροφή σας σύμμαχο για τη διαχείριση της νόσου και των συμπτωμάτων σας!!!!

Το γνωρίζω ότι οι περισσότεροι από εσάς θέλετε μία άμεση και γρήγορη απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, αλλά όσο διαφορετικά παρουσιάζεται η νόσος στον κάθε έναν από εσάς, τόσο διαφορετική θα είναι και η απάντηση που θα δοθεί για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Συμπερασματικά, θα ήταν λοιπόν από μέρος μου τουλάχιστον επιπόλαιο να ξεκινήσω και να αναφέρω συγκεκριμένες τροφές που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να τρώτε από τη στιγμή που για το κάθε άτομο η απάντηση είναι διαφορετική!!!


Ιωάννα Πευκιανάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD(c)

 

Επιστροφή στo Blog Επιστροφή στην Αρχική

Πευκιανάκη Ιωάννα